maanantai 15. kesäkuuta 2015

Rest In Pieces RPG - arvostelu

Näin sadepäivän kunniaksi päätin ottaa silmän käteen ja käydä viimeisimmän arvostelupyynön kimppuun eli tänään luvassa muutama sananen pelistä, nimeltä Rest In Pieces RPG. Elämme Ranskassa vuotta 2020 ja zombit ovat päättäneet vallata maailman jokaista kolkkaa myöten; ihmiskunnan on nyt tartuttava aseisiin taistellakseen oman ja rakkaittensa selviytymisen puolesta. Kehenkään ei voi varmasti luottaa ja äänet houkuttelevat puoleensa eläviä kuolleita. Pidätkö Walking Deadistä? Uskoisin että tässä on sinulle peli, jota olet aina kaivannut!

Kotisivujen ulkoasusta ja rakenteesta
Kun ensimmäisen kerran avaat Rest in Piecesin sivun, tajuat heti ensisilmäyksellä mistä on kyse; zombeista. Ulkoasultaan sivusto on harmaan sävyinen ripauksella punaisia veriläiskiä ja allekirjoittaneen silmää se ainakin miellyttää yksinkertaisuudellaan. Linkit on heitetty vaaleansiniseksi, jolloin ne erottuvat taustasta mukavasti mutta eivät kuitenkaan hyppää silmille; puhutaan kuitenkin punaisen vastaväristä. Mielestäni ihmisten tulisi käyttää vastavärejä enemmänkin, koska hienoisesti käytettynä ne tosiaan täydentävät toisiaan!
Kotisivujen rakenne on myös selkeä ja oikean sivupalkin linkit aseteltu fiksusti järjestykseen; kun linkkien sisältöjä alkaa lukemaan järjestyksessä, sitä pääsee kokoajan askeleen syvemmälle maailmaan. Ensin kerrotaan säännöt, sitten juoni, hieman syvennystä ja lopulta liittymisohjeet. Sitä ikäänkuin imeytyy peliin mukaan jo infoja lukiessa, minkä jälkeen onkin helppo siirtyä kirjoittamaan sitä hahmopyyntöä.

Säännöt ja ohjeet
Pelin säännöt ja ohjeet ovat oikeastaan ne samat, mitkä aina kaikkialla; mitkäs muutkaan? Rest In Piecesissä säännöt ja ohjeet on kuitenkin eritelty kahdeksi eri asiaksi; ensin luetaan ne vakavammat säännöt, joita tulee noudattaa yleisen hyvinvoinnin takia; nämä pitävät sisällään kaikki autohittaamiset ja munchaukset. Säännöt on kirjoitettu selittävästi, jotta se aloitteleva pelaajakin ymmärtää mistä on kyse.
Sääntöjen jälkeen on eroteltuna vielä ohjeet, jotka taas pitävät sisällään sellaisia asioita kuten esim. missä aikamuodossa pelataan ja pelataanko minä- vai hän-muodossa. Eli sellaisia yleisiä ohjeita pelaamiseen, jotka eivät niinkään ole sääntöjä.
Tälläinen sääntöjen ja ohjeiden erottelu on mielestäni hyvä asia, koska jotenkin pitkä "Säännöt ja ohjeet" sivu jaoteltuna kahteen eri osioon jotenkin.. tuntuu vähemmältä! Yleensä säännöissä on varsinkin aloitteleville pelaajille paljon sisäistettävää mutta näin kahteen jaettuna voisin kuvitella että sisäistettävä asia tuntuu vähemmältä.. Vaikkei sitä periaatteessa olekkaan! Hyvä!

Juoni, Zombit, Miljöö
Noniin! Tuolla aikaisemmin kun sanoin että linkit on tehty hienosti siniseksi niin juoni-sivulle kun pääsin tarkemmin tutkimaan asiaa niin täällä linkit olivatkin punaisia! Sinänsä kyse on aivan pienestä pilkunviilaamisesta, mutta pitäisin linkit kautta sivuston samanvärisenä! Ja Juonen alussa olevan "muistelman" vaihtaisin ehkä punaiseksi. Kuten sanottua, ei isoja asioita mutta pienestäkin on joskus sanottava jos oikein muuta marmatettavaa sivustolta ei tunnu löytyvän! Eli sanotaanko niin että omaan silmään tuntuisi mukavammalta jos linkit pysyisivät sinisinä ja tuo teksti punaisena; nyt tuli vähän sellainen olo että tuo muistelma tuossa alussa olisi linkkiä, mitä se ei tietenkään ollut. 

Rest In Piecesin juoni on yksinkertaisuudessaan se että zombit ovat vallanneet maailman ja nyt ihmisten pitää selvitä zombien keskellä, ja juoni toimii kaikessa yksinkertaisuudessaan! Mutta jotta homma ei menisi liian ympäripyöreäksi, on peliin kehittynyt tähän mennessä kaksi sivujuonta; pelaajat voivat päättää ovatko heidän hahmonsa yksin kulkijoita vai perustavatko/liittyvätkö he ihmisryhmään, joka takaa ehkä enemmän turvaa zombien hyökätessä. Ryhmiä voi käsittääkseni perustaa kuka tahansa ja niitä voi pelissä olla mukana kuinka monta tahansa, joten pelaajille annetaan tässä suhteessa aika vapaat kädet! Muutenkin peli tuntuu hyvin vapaamieliseltä ja pelimahdollisuuksia on paljon, mistä siitäkin tietysti pisteet kotiin!
Toinen sivujuoni taas Beausoleil'n kartano, joka toimii turvapaikkana sitä tarvitseville ihmisille. Kartanoon ei kuitenkaan pääse ihan kuka tahansa vaan pyrkijälle tehdään mm. terveystarkastus jottei kukaan ala muuttumaan zombiksi kartanon sisällä! Ja tietenkin kartanoon otetaan mieluiten sellaisia tyyppejä, jotka voivat olla jotenkin hyödyksi eli tehdä töitä; hankkia ruokaa, siivota tai.. vaikkapa hoitaa puutarhaa! Tässä onkin siis toinen hyvä sivujuoni, joka toimii mielestäni hyvänä vaihtoehtona sellaiselle pelaajalle, joka haluaa hahmonsa pysyvän paikallaan ja isomman ryhmän keskellä.

Zombit on selitetty myöskin sivuilla, kuten myös pelimaailman miljöö. Zombeja on vaikka minkälaisia riippuen siitä miten ihminen on kuollut ja muuttunut ihmisestä zombiksi. Zombeja ei tässä pelissä saada hahmoiksi, mikä on aivan ymmärrettävää. Sen sijaan zombit ovat ns. vapaata riistaa ja niitä voi kuka tahansa ohjailla mielensä mukaan pelien tuoksinnassa.
Pelin miljöö sijoittuu Ranskaan, mutta pelaajan ei tarvitse olla Ranskan tuntija voidakseen pelata, sillä peli keskittyy "tarkemmin nimeämättömälle alueelle Ranskassa". Miljöö on kuvailtu ympäripyöreästi sivuilla, jolloin pelaajalle tulee hyvä käsitys maailmasta ennen liittymistä. Yksi yhteinen asia kaikilla maailman kolkilla kuitenkin on; kakkialla on autiota, sillä ihmiset ovat paenneet tai piiloutuneet zombeilta.

Liittyminen
Rest in Pieces on määritellyt liittymislomakkeessaan pakolliset tiedot, mitä hahmohakemuksesta täytyy löytyä sitä tehdessä, mikä on melko normaali käytäntö roolipeleissä yleisestikin! Pakollisten tietojen oheen on kuitenkin kirjoitettu myös ohjeistusta siitä mitä kyseisellä tiedolla haetaan, mikä on tietenkin hyvä asia vähän kokemattomampia pelaajia ajatellen. Luultavasti samasta syystä lomakkeeseen on määritelty vähimmäispituudet ulkonäölle, luonteelle ja menneisyydelle. Itse karsastan aavistuksen moista käytäntöä, koska mielestäni siitä tulee ehkä hieman niuho fiilis ja moiset rajoitukset saattavat ajaa pelaajan keskittymään enemmän tekstinsä pituuteen kuin varsinaiseen sisältöön. Toki ymmärrän näissä pituusrajoissa sen hyvänkin puolen; aloittelevilla, varsinkin nuorilla pelaajilla on tapana kirjoittaa se luonne yhdellä lauseella tai ranskalaisilla viivoilla ja näitä on ylläpitäjänä hieman ankea lukea. Tästä syystä pituusrajat ehkä ovat ihan kätevät olla olemassa, mutta voisiko saman asian ajaa jollain toisella tapaa? Makuasioita, makuasioita! Itse tätä asiaa lähtisin kuitenkin pohtimaan hieman, vaikkei vähimmäispituuden asettaminenkaan sinänsä väärin ole! Uusille, aloitteleville pelaajille se toimii mutta kokeneemmille pelaajille se saattaa ehkä olla punainen vaate.
Liittymislomakkeessa pidin kuitenkin siitä miten pelaajille annetaan nimenomaan ohjeistusta siitä mitä hahmoesittelyllä haetaan eikä niinkään määrätä kirjoittamaan mitään tiettyä. Pakolliset tiedot on tottakai oltava, mutta niitäkin pelaaja voi soveltaa tarkemmin oman mielensä mukaan!

Foorumin ulkoasu ja rakenne
Foorumi on ulkoasultaan samasta maailmasta  kotisivujen kanssa, mutta hienoisella erilaisuudella sävyjen tummentuessa ja taustan vaihtuessa. Pysytään siis tämänkin pelin kanssa samoilla sivuilla, vaikka siirryttiinkin kotisivuilta foorumille! Uusista viestistä ilmoittava kädenjälki on hieno lisä, joka tuo maailmaan yhdistettynä sopivan pelottavan viban foorumille! Kauhupelistä on kuitenkin kyse kaikkine zombeineen!
Foorumi on värimaailmaltaan hyvässä tasapainossa ja peliä on kuvitettu omin kätösin tai ainakin siltä se vaikuttaa! Ainoa outous mikä pisti ulkoasullisesti silmään oli "Viimeisen 24 tunnin aikana paikalla"-tilastojen kuvitus, joka on yhä proboardsin omia kuvia ja siksi hyppää silmään? Voipi olla että moiseen ei vielä olla saatu kuvaa tehtyä, joten painetaan se villasella!

Foorumi on melko pitkä ja pitää sisällään paljon edelleen tyhjyyttään huutavia peliboardeja. Itse henkilökohtaisesti pidän tiivistetymmistä foorumeista varsinkin pelin alkutaipaleella, jolloin pelaajia ja hahmoja on suhteellisen vähän eikä kaikille boardeille saada heti pelejä aikaiseksi vaikka pelattaisiin kuinka paljon. Suosittelen siis miettimään peliboardeja ja niiden tärkeyttä; mitkä peliboardit vaikuttavat tarpeellisilta ja sellaisilta, minne pelejä syntyisi helpostikin, ja mitkä taas ovat sellaisia, joihin pelejä ei ehkä synny niin helposti? Nämä luultavasti vähemmän käytetyt pelialueet melkein poistaisin kokonaan tai sitten siirtäisin ne "sub-boardeiksi" eli varsinaisten pääsivulla näkyvien boardien alle. Tällöin pelialueet ovat olemassa, mutta eivät kaikki pötkönä etusivulla; etusivu näyttää tiivistetymmältä ja peli aktiivisemmalta, koska tyhjiä pelialueita on vähemmän. Näin peliä tutkiva mahdollinen uusi pelaaja huomaa paremmin sen että pelissä todella pelataan eikä kiinnitä turhaan huomiotaan näihin tyhjiin, antiaktiiviseen boardeihin.
Välttämättä boardeja ei tarvitse tosiaan alkaa poistamaan kokonaan vaan siirtää sub-boardeiksi, jolloin pelialueille pääsee yhä aloittamaan pelejä, mutta etusivu ei näytä yhtä "tyhjältä". Tämä voisi ehkä auttaa pelin aktiivisuudessa ja saattaa mukaan uusiakin pelaajia! Makukysymyshän tämä on ja monet eivät siihen usko, mutta itse lähtisin tälle linjalle!
Muutenkin foorumilla on mielestäni hieman tungosta, joten tiivistäisin ehkä muutakin. Esimerkiksi hahmoesittelyt voisi laittaa kaikki samalle boardille ja tehdä yhden ison hahmokategorian, jossa olisi kaikki hahmoihin liittyvä samassa paikassa. Samoin taidekeskustelunkin yhdistäisin ehkä yhteen tai kahteen boardiin. Mutta kuten sanottua, nämä ovat makuasioita! Uskon että ylläpito itse tietää mikä on juuri Rest in Piecesille parasta ja ehkäpä pelaajakunnasta löytyy paljon kuvataiteilijoita, jolloin taideboarditkin on vain ja ainoastaan hyvä asia! Mene ja tiedä sitten. Tässä on kuitenkin ulkopuolisen ajatukset foorumin rakenteesta, toivottavasti antaa jotain ajatuksia!

Yhteenveto
Rest in Pieces RPG oli kaikenkaikkiaan hyvin vaikea arvosteltava, koska hyvää oli niin paljon että arvostelusta oli tulla pelkkä ylistyslaulu! Onneksi löysin kuitenkin pari pienen pientä nillitettävää kotisivuilta ja foorumiltakin löytyi hieman sanottavaa. Mutta koska kyse on hyvin pienistä asioista, voinen hyvällä omallatunnolla todistaa Rest In Piecesin hyvin rakennetuksi peliksi, jolle soisin monia aktiivisia elinvuosia lisää! Jatkakaa!

4 kommenttia:

  1. Hei!

    Tosi kiva, että arvostelu tuli nyt valmiiksi, ja tietysti suuret kiitokset sen tekemisestä! ^^ Arvostelu oli todella mukavaa luettavaa ja sai hyvälle mielelle, ja hyvä, että sieltä lyötyi kehujen lisäksi myös hieman kritiikkiä vaikka varoitinkin herkkänahkaisuudesta. :D Ihmettelit tuota foorumin viimeisen 24 tunnin aikana olleiden osion kuvaketta, siihen tosiaan ei ole saatu vielä sopivaa kuvaketta tilalle. Häiritsee omaakin silmääni xD Mutta joka tapauksessa paljon kiitoksia! Lisäisin arvostelun mielellään myös RIP:in sivustolle ensi päivityksessä jos se vain sopii :)

    Hyvää ja lämmintä kesää!
    -Jaksu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! :D Kiva kuulla että arvostelusta jäi hyvä mieli, koska sehän se pääasia on! Ja vähän arvelinkin että noin sen kuvan kanssa on varmaan käynyt. Ehdottomasti saa kopsata RIP:n sivustolle, oikein kiitollinen moisesta! :D

      Poista
  2. Taitaa arvostelijan olla aika ottaa väriympyrä siihen eteen ja tarkistaa päävärien (ja miksei muidenkin värien) vastavärit.

    "Linkit on heitetty vaaleansiniseksi, jolloin ne erottuvat taustasta mukavasti mutta eivät kuitenkaan hyppää silmille; puhutaan kuitenkin punaisen vastaväristä."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Woops! Totta! Jokin aivopieru päässyt käymään, mutta kiitos huomautuksesta! Tottahan tämä on! :D

      Poista